Dzieci często proszą mnie o tę słodką kolację. Jest pyszna i zdrowa, więc nie odmawiam

Dodano:
Kasza manna z karmelizowanymi owocami Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Kolacja powinna być pożywna, ale lekkostrawna. Zwłaszcza gdy jemy ją po godzinie 19. I tu bardzo dobrze wpisuje się odżywcza potrawa ze słodkim wykończeniem. Moje dzieci za nią przepadają, a i my z mężem zjadamy ją z przyjemnością.

Kolacja to posiłek, który możemy zjeść rodzinnie, bez pośpiechu. Warto więc zadbać o to by była smaczna i sprawiła przyjemność małym i dużym. Jedną z takich potraw, które dobrze sprawdzą się wieczorem, jest kasza manna z dodatkiem karmelizowanych owoców. To słodkie wykończenie dodaje prostej kaszy apetycznego wyglądu i doskonałego smaku.

Na czym ugotować kaszę mannę?

By kasza manna była jeszcze bardziej pożywna, warto ugotować ją na mleku. Dzięki temu ten prosty posiłek dostarczy nam nie tylko węglowodanów złożonych i witamin, ale też białka, wapnia i fosforu. Jeśli jednak po mleku czujecie dyskomfort, zamieńcie je na napój roślinny, np. owsiany, migdałowy albo na wodę. Łatwiej będzie wam wieczorem zasnąć.

Jak zrobić kaszę mannę z karmelizowanymi owocami?

Kasza manna na słodko kojarzona jest zwykle z deserem lub śniadaniem. W moim domu jednak doskonale sprawdza się w charakterze późniejszej kolacji. Zjada się ją bowiem z przyjemnością, a nie obciąża zbytnio żołądka. Co więcej, ten posiłek wręcz ułatwia zasypianie. A robi się go niezwykle prosto. Kaszę mannę wystarczy ugotować na mleku na gęsto i podać z karmelizowanymi owocami.

Przepis: Kasza manna z karmelizowanymi owocami

Lekka kolacja na słodko, czyli kasza manna gotowana na mleku podana z karmelizowanym jabłkiem i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka lub napoju roślinnego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszy mannyW garnku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Kaszę mannę opłucz, odsącz, dodaj do mleka. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Zestaw ją z ognia.
  2. Karmelizowanie owocówJabłka obierz i pokrój w cząstki. Banany obierz, pokrój w grubsze talarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, całość lekko zrumień. Do mieszanki włóż kawałki owoców i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Oprósz je cynamonem, skrop sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj.
  3. Serwowanie kaszyDobrze ciepłą kaszę nałóż do miseczek. Na wierzchu ułóż karmelizowane owoce, polej słodkim sosem spod owoców. Całość możesz dodatkowo posypać podprażonymi, posiekanymi orzechami, a także polać odrobiną miodu.

Te słodkie dodatki też pasują do kaszy manny

Wiele osób z pewnością kojarzy kaszę mannę z dzieciństwa. Najlepiej smakowała podana z sokiem lub syropem malinowym. I rzeczywiście doskonale podnosi on smak i aromat tej prostej potrawy. Możecie też jednak sięgnąć po płynny miód, syrop klonowy, owoce zblendowane czy w kawałkach. Dobrze też sprawdzi się dżem czy konfitura.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...